Skip to main content

Suur tänu teie huvi eest mu esimese sõbrakirja vastu! Eriti liigutav oli, et lausa kaks Pereraadio hommikuprogrammi tegijat soovisid sõbrakirja teemal intervjuud teha. Ju siis on tegemist paljulubava, ehkki meil seni vähekasutatud žanriga. Pole meil ju ka kuigi palju misjonäre, kes selliste kirjade vahendusel oma töö toetajatega kontaktis on.

Paraku on ka EELK Misjonikeskuse kaudu levivate sõbrakirjade arv vähenemas, sest hiljuti lõppes meie kahe misjonäri töö Kagu-Aasias. Üks mustemaid hetki tundus minu jaoks aga see, kui pidin kustutama Joel ja Signe Reinaru nimed misjonikeskuse kodulehelt kodumaiste misjonäride seast. Evangelisti andega Joelit on aastaid kutsunud koostööle eelkõige vabakogudused ja baptistid ning seega oli mõttekas jätkamiseks asutada oikumeeniline organisatsioon. Joeli ja Signe pere sõbrakirju levitame misjonikeskuse Facebookis küll edasi, aga koduleht, kust nendega kontakti saab, on nüüdsest Mission Europe Estonia

Minu ette kerkis küsimus: kui EELK Misjonikeskuses ei tööta enam evangelisti ehk kristlast, kelle kutsumus on tutvustada otsesõnu Jeesust, siis mida see tähendab? Ega ometi seda, et tasapisi loobume ka meie Jeesuse rõhutamisest, nagu on teinud mitmed välismaised organisatsioonid? 

Järgmine mõte oli õnneks konstruktiivsem: kui “päris” evangelisti misjonikeskuses enam pole, siis seda enam peaksime kõik, iga meie töötaja, hakkama rohkem kirjeldama, mida tähendab Jeesus igaühele meist. Võib-olla on üldse käes aeg vaadata igal kristlasel rohkem endasse selle pilguga, et kuidas oma Jeesusega seotud usukogemust ka sõnadesse panna. Need tunnistused poleks mitte Jeesuse laiem tutvustus nagu evangelistidel, vaid lähivaated, kuidas Jumala teine isik siin konkreetselt toimetab. Need kinnitaksid, kuidas inimene võib reaalselt korda saada või vähemalt sel teel olla. 

Tegelikult kuulun minagi nende sekka, kelle jaoks on südamelähedasem mõelda Jumalast kui kolmainsast, mitte piirduda kitsalt ühe isikuga. Samas ei saa üle ega ümber sellest, et Jumal on tulnud ka minu juurde just Jeesusena, andes mõista: “Mina sain inimeseks. Hakka sina ka!” Parimas mõttes inimeseks olemine paistab paras pähkel, aga Jeesus pakubki parimat! Kõike sellelt teekonnalt pole mõistlik jagada, aga valiku saab teha.

Üks mu lühike tunnistus oleks järgmine: vähegi keerukamates olukordades jõuan ikka välja palveni “Issand Jeesus Kristus, Jumala Poeg, heida armu minu, patuse, peale.” Seda nappi palvet korrates saabub rahu, ilmub teistmoodi lahendus või vaatenurk. Selginevad nii mu armetu olukord kui ka saada olev Jumala arm. Ma ei pea ummikseisu üksinda edasi lahendama, vaid abi on olemas. Tegelikult ei peagi ootama keerukat olukorda, et seda lihtsat palvet korrata, selles elada. Ainult et ta kaob aina kuhugi…

Ikka tuleb ette ka riskantseid olukordi. Üks mu viimatisi julgustükke oli koostada misjonikeskuse kodulehele kokkuvõte Salome ja Olli Oleniuse tööd kirjeldavast loost, mis ilmus Soomes esmalt neid Eestisse läkitava organisatsiooni ajakirjas “Sanansaattaja” ja seejärel portaalis Seurakuntalainen.fi. Viimase otsetõlge oleks, muide, “koguduslane”, mis kõlab eesti keeles kohmakalt. Meil on olemas mõiste “kogukondlane”, mida koguduste puhul eriti ei kasutata. Pigem öeldakse “koguduse liige”, millega kipub meenuma jälle Exceli tabel…

Igal juhul saab sellise mõtlemapaneva nimega portaalist lugeda meie kiriku laste- ja noortetööst nii, nagu see siia tööle kutsutud välismaalastele paistab. Salome Olenius annab seal ajakirjaniku vahendusel edasi nii head kui halba. Küsimus minu jaoks oli: kas meie inimestele võiks see lugu midagi pakkuda? 

Lugu on veebis nagunii vabalt saada nagu paljud siinsest misjonitööst jutustavad lood. Misjonärid on kahtlemata meie sõbrad ja kirjutavad selleks, et Soome lugejad teaksid meid aidata. Võib-olla oleksid need lood meile usaldusväärne peegel näitama, kuidas mõne ebakohaga võime Jumala abil ilma välismaa spetsialistidetagi hakkama saada? 

Nimetatud lugu lõpeb, muide, Jeesuse rõhutamisega. 

Piret Riim

PS Kuna misjonäride sõbrakirjades tuuakse ära kirjutaja palvesoove ja annetamise infot, siis parandan eelmise kirja puudujäägi! 

  • Palun eestpalveid ja annetusi EELK Misjonikeskuse mitmesuguse töö heaks, mida oleks siis rõõm meedias vahendada. 
  • Palun meile väljendusoskust kirjeldada oma teekonda Jumalaga, et kristlik maailmapilt saaks avalikumaks. 
  • Palun igapäevasest kristlaseelust lähemalt rääkivate lugude levimist.

Annetada saab siin.